داعش در تنگنای بدی قرار گرفته است، حمله جنگندههای نیروهای ائتلاف به مقر این گروه تروریستی از یک طرف و رویارویی با نظامیان داخلی سوری و عراقی از طرف دیگر روزبهروز توان این گروه شبهنظامی را در خاورمیانه کاهش داده و قلمرواش را محدودتر کرده است.
نابودی منابع مالی داعش نیز چالش جدید این گروه تروریستی است. اما مجموعه این عوامل موجب نشد داعش، سودای گسترش قلمروی خلافت خودخواندهاش را از سر بیرون کند، داعش حالا بیش از گذشته بر آفریقا متمرکز شده است، منطقهای که مأمن یکی از خطرناکترین شاخههای این گروه تروریستی است و صدالبته میتواند به میدان نبردی میان داعش و مخالفانش تبدیل شود، آمریکا و همپیمانانش و حتی گروه تروریستی القاعده، گروهی که داعش زاییده آن است خود را برای به چالشکشیدن این گروه تروریستی هم در خاورمیانه و هم در آفریقا آماده میکنند.
تشدید اختلافات
داعش و القاعده
داعش از دل القاعده بیرون آمد، اما پس از چندی اختلافهای فکری و اجرایی میان این دو گروه اوج گرفت و داعش و القاعده را رودرروی هم قرار داد، سودای ایجاد خلافت و برخوردهای خشونتآمیز داعش با مسلمانان بهخصوص شیعیان از مهمترین مسائل مورد اختلاف این دو گروه بوده و هست. این دو گروه تروریستی درست آن زمان که ایمن الظواهری، سرکرده القاعده از خلیفه خودخوانده داعش خواست از عراق خارج شود و امور این منطقه را به جبهه النصره واگذار کند، بیش از گذشته رودرروی هم قرار گرفتند. حالا کار به جایی رسیده که القاعده خود را برای به چالشکشیدن داعش آماده میکند. ناظران بینالمللی بر این باورند که گروه القاعده تلاش دارد با همکاری جبهه النصره پایگاههایش را در سوریه و عراق مستحکم کرده و آنگاه به داعش شبیخون بزنند.
جبهه النصره مطمئنا از تمام توانش برای نابودی داعش استفاده خواهد کرد، این گروه تروریستی هنوز طعم تلخ شکست سال ۲۰۱۳ از داعش را فراموش نکرده است. پس از آن بود که ایمن الظواهری با شتاب بیشتری گروههای جهادی را برای پیوستن به جبهه النصره به مقر این گروه تروریستی اعزام کرد. انگار از همان زمان اتحاد با النصره را پیشبینی میکرد. به گفته چارلز لیستر، عضو ارشد گروه خاورمیانه، ترکیب القاعده و جبهه النصره، ترکیب غریب و در عین حال قوی هم هست، میتواند روحیه شورشیان را تقویت کرده و اعتماد به نفسشان را برای رویارویی با داعش افزایش دهد. هرچند در این میان نباید اختلافهای میان همین دو گروه را نیز نادیده انگاشت.
آینده داعش
تحلیلگران غربی بر این باورند که گروه تروریستی داعش، روزهای سختی را پیش رو دارد، اتحاد القاعده و النصره میتواند پایههای قدرت گروه تروریستی داعش را بیش از پیش تضعیف کند، القاعده در قیاس با داعش استراتژی دقیقی دارد، مخصوصا در شرایط کنونی که رهبر این گروه با جبهه النصره متحد شده و هدفشان را بر نابودی هیولای داعش متمرکز کردند، هرچند هریک برای نیل به این هدف ممکن است از تاکتیکهای متفاوتی استفاده کنند. براساس ارزیابیهای صورت گرفته توسط نهادهای اطلاعاتی غرب، داعش بین ۱۹ هزار تا ۲۵ هزار عضو دارد، این در حالی است که اعضای جبهه النصره رقمی بین پنج تا ۱۰ هزار نفر تخمین زده شدند، با این حال آنچه موجب خواهد شد که القاعده و متحدش جبهه النصره نسبت به داعش در موقعیت بهتری قرار گیرند این است که دو گروه در قیاس با داعش رویکرد معتدلتری دارند و به همین دلیل هم میتوانند از کمکهای غرب بهرهمند شوند و هم از حمایت گروهی از مسلمانان منطقه.
با این حال همانگونه که جان لیستر، مدیر مرکز پژوهشهای خاورمیانه نیز بر آن تاکید کرده القاعده و جبهه النصره نیز دو گروه تروریستیاند و هرزمان میتوانند جا پای داعش بگذارند. به باور وی در شرایط کنونی این دو گروه میتوانند صرفا ابزاری مفید در اختیار غرب برای رویارویی با داعش قلمداد شوند، نه بیش از این.
تیک
دیدگاهتان را بنویسید