گروههای تروریستی تکفیری فعال در سوریه طی روزهای گذشته معنا و تفسیر جدید و بدیعی از عنوان «آتش بس» ارائه کردهاند. بدین شکل که آن را به لفظ و قلم برگه توافقنامه سازمان ملل را تأیید و امضاء نموده اما همزمان از هیچگونه اقدام عملی برای نابودی آن فروگذار نکردهاند.
برای مخاطبان مشرق که طی دو سال گذشته پیگیر «سلسله گزارشهای تحلیلی – میدانی سوریه» بودهاند، از تحولات میدانی در جبهههای «حلب، لاذقیه و حماه » گزارشهایی تهیه شده است که در ادامه میخوانید.
تحولات میدانی جبهه حلب
نبردهای جنوب حلب؛ فرماندهی ترکیه و تدارکات قطر و عربستان
گروههای تروریستی تکفیری فعال در سوریه طی روزهای گذشته معنا و تفسیر جدید و بدیعی از عنوان «آتش بس» ارائه کردهاند. بدین شکل که از هیچگونه اقدام عملی برای نابودی آن فروگذار نکردهاند. پس از حمله هفته گذشته ائتلاف ارتش آزاد و القاعده به روستای «العیس» و ارتفاعات استراتژیک مجاور آن که به اشغال ۲۴ ساعته آنها منجر شد، از عصر روز گذشته دور جدید حملات آنها به مواضع نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان مستقر در خطوط تماس منطقه جنوب و جنوب غربی شهر حلب سوریه مجددا آغاز شده است.
کانون حملات تروریستها:
۱ – از مبدا شهرک “الراشدین به شهر “خان طومان”
در این محور تروریستها بیشترین توان نظامی را برای شکستن خطوط دفاعی رزمندگان محور مقاومت صرف کردند. روستای الخالدیه و مجموعه سیلوهای حبوبات (صوامع الحبوبیه) خط تماس درگیریها در این محور بشمار میرود. تروریستها در موج اول حملات موفق به ورود به الخالدیه شدند اما در پاتک سنگین رزمندگان محور مقاومت با تلفات و خسارات گسترده از منطقه عقب کشیدند. مطابق عادت معهود گروههای زیرمجموعه القاعده، حمله تروریستها با یک هجوم انتحاری به وسیله خودروی بمبگذاری شده صورت گرفت که با هوشیاری نیروهای حزب الله، رصد شده و پیش از نزدیک شدن به هدف تعیین شده با یک فروند موشک ضد زره کورنت منهدم گشت.
۲ – العیس و تل سیریاتل و تل العیس
در پی حملات هفته گذشته القاعده و ارتش آزاد به روستا و تپه راهبردی العیس متاسفانه علی رغم سلحشوری مدافعان، کنترل آنها بدست تروریستهای تکفیری افتاده بود اما پس از کمتر از ۲۴ ساعت بدلیل حجم آتشبار سنگین توپخانهای و حملات گسترده هوایی اقدام به تخلیه این مناطق کرده بودند. نیروهای ارتش سوریه نیز بدلیل اینکه استقرار در العیس و ارتفاعات حاشیه آن را بدون کنترل مناطق اطراف آن به صلاح نمیدیدند، علی رغم خالی بودن، از ورود به آنها خودداری کردند.
۳ – از مبدا روستای “الزربه” به شهرک های “زیتان و قلاجیه”
حمله تروریست ها با تلفات و خسارات سنگین شکست خورده است.
۴ – از مبدا روستای “برقوم” به شهرک “برنه”
حملات تروریستها در این محور با مقاومت شدید رزمندگان ارتش سوریه و گروههای هم پیمان شکست سختی خورده که طی آن ۴۰ تروریست به هلاکت رسیده و ۴ تانک و نفربر زرهی آنها نیز منهدم شده است.
۵ – از مبدا “تل حدیه و بانص به العیس، تل العیس، تل سیریاتل و نهایتا شهر استراتژیک الحاضر”
پس از محور عملیاتی خان طومان، بیشترین فشار حملات تروریستها برای سیطره بر روستای العیس و مناطق اطراف آن قرار داشت. این فشارها با هدف نزدیک شدن هر چه بیشتر به شهر الحاضر و اشغال کامل آن صورت گرفته است. علی رغم سیطره اولیه تروریستها بر العیس، تلاشهای آنها برای استقرار در این منطقه با آتش سنگین موشکی، توپخانه ای و حملات گسترده هوایی با شکست مواجه شده است.
اهداف اصلی تروریستها در دور جدید حملات در جنوب حلب عبارت از “اشغال مناطق ۵ گانه ذکر شده، دور ساختن خطر رسیدن نیروهای ارتش و یا اشراف آتش آنها بر روی اتوبان راهبردی حلب – دمشق، تامین امنیت شهرها و روستاهای تحت سیطره در بخش شرقی استان ادلب و بطور مشخص شهر سراقب، و بدست گرفتن زمام امور در محور جنوبی شهر حلب و بازگرداندن جغرافیای مناطق تحت سیطره به پیش از آغاز عملیات محرم از سوی رزمندگان مدافع حرم می باشد. حملات بصورت همزمان با هدف جلوگیری از تجمیع نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان و تمرکز زدایی از توان نظامی آنها صورت گرفته است.
یکی از نکات مهم حملات اخیر تروریستها به جنوب و جنوب غربی شهر حلب حجم گسترده نیروهای مشارکت کننده در آن می باشد. بنابر اخبار دریافتی از منابع میدانی نزدیک به ارتش سوریه و همچنین اسناد منتشره در رسانه های وابسته به تروریستهای تکفیری، مجموعه نیروهای نظامی فعال در نبرد با نیروهای محور مقاومت، بیش از ۵ تا ۶ هزار نفر ارزیابی شده است که اتباع کشورهای چین، ترکیه، عربستان سعودی، کویت، چچن قفقاز و … در میان آنها حضور فعالی دارند.
این منابع تاکید کرده اند که در روزهای نخست طرح آتش بس، تروریستهای القاعده و ارتش آزاد با خیال آسوده از توقف تحرکات نظامی نیروهای دولتی سوریه اقدام به بازسازی توان نظامی و تسلیحاتی خود کرده اند. بنابر این گزارش، هزاران تروریست از استان ادلب، مناطق شمالی حلب و لاذقیه خود را به خطوط درگیری در جنوب حلب رسانده اند. در عملیات تروریستها بیش از ۳۵ دستگاه تانک، ۲۰ دستگاه نفربر زرهی “بی ام پی ۱ . ۲” و واحدهای موشک انداز، خمپاره و توپخانه سنگین حضور دارند. گروههای تروریستی تکفیری مشارکت کننده در این هجوم:
(تصاویر زیر از نفربرهای زرهی القاعد پیش و پس از حمله به مواضع رزمندگان محور مقاومت)
۱ – القاعده
(جبهه النصره، احرارالشام، جیش الاسلام)
۲ – ارتش آزاد
(فیلق الشام، اجناد الشام، الجبهه الشامیه، لواء سلطان مراد، الفیلق الاول، الفرقه ۱۶، الفرقه ۱۳)
نکته مهم و قابل توجه در گزارشهای تصویری منتشر شده از سوی تروریستها استفاده یگانهای نظامی مشارکت کننده در عملیات هجومی از روبانهایی به رنگهای مختلف می باشد. روبانهای آبی متعلق به گروه تروریستی تکفیری “احرارالشام”، روبانهای قرمز رنگ متعلق به گروه ترویستی تکفیری ارتش آزاد و روبانهای به رنگ زرد متعلق به نیروهای گروه جبهه النصره می باشد.
واکنش ارتش سوریه
در مقابل، نیروهای دولتی سوریه با پشتیبانی گسترده گروههای هم پیمان (لشگر فاطمیون، حزب الله و بسیج مردمی سوریه،تیپ زینبیون و مستشاران نظامی ایرانی) اقدام به اعزام گسترده نیرو و کاروانهای تسلیحاتی از لاذقیه و دمشق به مناطق درگیری در جنوب حلب کردهاند. بنابر آمارهای منتشر شده در رسانههای سوری بیش از ۸ هزار نیروی مسلج و تازه نفس هم اکنون در خطوط تماس با تروریستهای تکفیری مستقر شده و آماده دریافت فرمان آغاز حملات و عملیات نظامی برای پاکسازی جنوب حلب از تروریستها هستند.
در همین زمینه یک منبع میدانی با تاکید بر قریب الوقوع بودن عملیات رزمندگان ارتش و گروههای هم پیمان در جنوب حلب، هدف از به تاخیر افتادن عملیات را دو علت مهم عنوان کرد:
۱ – استفاده از اصل مهم غافلگیری دشمن، جلوگیری از ایجاد استحکامات و تحمیع نیروها در محورهای خاص
۲ – کمک به غیرنظامیان برای خروج از مناطق تحت سیطره تروریستهای تکفیری با هدف جلوگیری از استفاده از آنها بعنوان سپر انسانی و وقوع تلفات و خسارات جانی به آنان
یگانهای توپخانه و موشکی حزب الله و بمب افکنهای مدرن سوریه – روسی با حضور دائم در آسمان منطقه درگیری اقدام به پوشش هوایی نبردها با تروریستهای تکفیری میکنند. طی ۲۴ ساعت اخیر مناطق درگیری با گروههای تروریستی تکفیری القاعده و ارتش آزاد را به جهنم سوزان تبدیل کردهاند. بمبارانها و گلولهبارانهای هوایی و زمینی تروریستها با دقت و حجم بسیار سنگین ادامه دارد. خطوط تدارکاتی و تحمع نیرو و تسلیحات تروریستها مستقر در روستاهای “ایکاردا، تل العیس، الزربه، خان العسل، الراشدین، اوروم الکبری، کفرناها، سراقب و … تحت شدیدترین حملات هوایی و توپخانه ای قرار دارند.
اما از بعد سیاسی و حقوقی، حملات اخیر تروریستهای القاعده و ارتش آزاد به مواضع نیروهای دولتی سوریه در زمان اجرای آتش بس امری مذموم و دارای تبعات نظامی و بین المللی جدی خواهد بود. عملیات نظامی تهاجمی تروریستها از دیدگاه دولت سوریه که از ابتدا با تردید و شک به آنها با وساطت سازمان ملل با آتش بس موافقت کرده، به مثابه تیرخلاصی بر پیکره این طرح و سایر قول و قرارها با نمایندگان ائتلاف معارضان دولت این کشور میباشد.
علاوه بر آن،گروههایی همچون “ارتش آزاد، احرارالشام، جیش الاسلام” و … که با فشارهای کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه و ترکیه و عربستان تحت عنوان “معارضان میانهرو دولت سوریه” معرفی شده و در صفوف گروههای مذاکرهکننده در اجلاس ژنو ۳ نیز حضور داشته و امضای آنها نیز در ذیل برگه قرارداد آتش بس سازمان ملل وجود دارد، با مشارکت بسیار گسترده در عملیات علیه نیروهای دولتی رسما بدعهدی و نقض یکطرفه توافقنامه بین المللی را مورد تایید و تاکید قرار داده و از همان لحظه به لیست اهداف مشروع ارتش سوریه و گروههای هم پیمان در عملیات نظامی بسیار گسترده در استان حلب اضافه شده اند.
علی ایحال، چشمهای ناظران و کارشناسان تحولات سوریه از این به بعد نه به میز مذاکرات در ژنو ۳ با نمایندگان گروههای بد عهد تروریستی تکفیری، که به عرصههای میادین نبرد دوخته شده است. کانون توجهات بر روی حاشیه جنوبی حلب و بطور مشخص خطوط تماس از خان طومان تا العیس قرار دارد که طی روزهای آینده صحنه نبردهای گسترده و عملیات کوبنده رزمندگان ارتش و بسیج مردمی سوریه با پشتیبانی گروههای هم پیمان آنها خواهد بود.
چرا که هر دو طرف نبردها بدلیل اهمیت بالای جغرافیایی و استراتژیک این مناطق خواستار سیطره بر آن هستند گروههای تروریستی از آن جهت که تا چند ماه پیش این مناطق بمدت ۵ سال در اشغال آنها بوده و از سوی دیگر برای حفاظت از خطوط دفاعی خود در دو طرف جاده حلب – دمشق نیازمند کنترل مناطق مذکورهستند.
در مقابل، فرماندهان اتاق عملیات مشترک محور مقاومت خواستار پاکسازی مناطق بخش شرقی اتوبان حلب – دمشق با هدف بستر سازی جهت پیشروی های آینده در بخش شرقی استان ادلب و بطور مشخص سیطره بر شهر سراقب بعنوان گام نخست در عملیات بزرگ بازپس گیری ادلب از القاعده و شکستن محاصره شهرهای شیعه نشین “فوعه و کفریا” هستند. در همین زمینه ساعتی پیش “سلام العبیدی” رییس دفتر شبکه تلویزیونی بین المللی “المیادین” بنقل از منابع موثق در وزارت دفاع روسیه گزارش کرده که عملیات زمینی گستردهای در حال تدارک می باشد که نهایتا طی ده روز آینده به اجرا گذاشته خواهد شد.
کلاف پیچیده جبهه شمالی حلب/درگیری های بی پایان تروریستها!
جبهه های نبرد داخلی میان ائتلاف گروههای تروریستی تکفیری القاعده و ارتش آزاد با داعش در مناطق حاشیه شمالی استان حلب سوریه همچنان فعال است. نبردها بر سر بدست گرفتن کنترل خطوط مرزی با ترکیه با هدف سیطره بر خطوط تدارکات نظامی و غیر نظامی ارسال شده از سوی ترکیه میان تروریستها در حال شدت گرفتن است.
کانون درگیریها در شهر “الراعی” و روستاهای اطراف آن قرار دارد. در حالی که سه روز پیش القاعده و ارتش آزاد طی هجومی سنگین این شهر را به تصرف خود درآورده بودند، شب گذشته داعش طی پاتکی سنگین نیروهای گروههای رقیب را از آن بیرون رانده و کنترل مجدد الراعی را بدست گرفته است. رسانههای نزدیک به این گروه تصاویری از لحظه ورود به شهر و مثله کردن اجساد تلفات گروههای رقیب بدست ترویستهای داعش را به نمایش گذاشته اند.
در عملیات سه روز پیش القاعده و ارتش آزاد بمب افکنهای آ ۱۰ نیروی هوایی ارتش آمریکا و یگان توپخانه ارتش ترکیه وظیفه حمایت از پیشرویهای نیروهای زمینی را بر عهده داشتند. شهر الراعی در نقطه صفر مرز سوریه با ترکیه در شمال استان حلب قرار دارد. نیروهای ارتش آزاد و القاعده چند روز پیش از دو محور غربی و شمالی (از داخل خاک ترکیه) به داعش حمله کرده و آن را به تصرف خود درآورده بودند.
تحولات میدانی لاذقیه
سرایت آتش جنگ از جنوب حلب به شمال لاذقیه/ارتش چینی اردوغان وارد می شود!
آتش نبردها از حلب به حومه شمالی استان لاذقیه نیز سرایت کرده است. از صبح روز گذشته اتحاد طلایی! دو گروه ارتش آزاد و القاعده با صدور بیانیههای رسمی از به راه انداختن عملیاتی تحت عنوان “معرکه وادخلوا عليهم الباب” خبر دادهاند. هدف از این حمله “سیطره کامل بر سلسله ارتفاعات جبل ترکمان” لاذقیه عنوان شده که طی عملیاتهای سه ماه اخیر ارتش سوریه و گروه های هم پیمان آن پاکسازی شده بود.
گروههای تروریستی تکفیری مشارکت کننده در این عملیات شامل موارد زیر می باشد:
۱ – ارتش آزاد
(الفرقه الاولی الساحلی، فیلق الشام، لواء صقور الجبل)
۲ – القاعده
حزب ترکستان شرقی (اتباع کشور چین)، اجناد قفقاز (اتباع چچن، ازبکستان، تاجیکستان و قفقاز)، جبل الاسلام (اتباع کشور ترکیه)، شام الاسلام (اتباع کشور آفریقایی مغرب)، جبهه النصره، جندالاقصی (اتباع کشورهای حاشیه خلیج فارس شامل عربسان سعودی، کویت، امارات، بحرین)، احرارالشام، جیش الاسلام)
بنابر اخبار میدانی، دو گروه “حزب ترکستان شرقی چین و اجناد قفقاز ” نوک پیکان تهاجمی عملیات جدید تروریستها به شمال لاذقیه را تشکیل میدهند. تمرکز اصلی حملات بر روی سه منطقه “برج البيضاء و تلة أبو علي و جبل القلعة” قرار دارد که طی آن ۲ هزار تروریست از دو محور با حمله به مواضع نیروهای سپاه چهارم ارتش سوریه پس از نبردهای بسیار شدید برج البیضاء را به اشغال خود درآورده و درگیریها در اطراف تل العلی همچنان ادامه دارد. در این حملات از انواع تسلیحات سنگین همچون یگانهای توپخانه، موشکی و خمپارهانداز استفاده گسترده ای شده است.
ارتش سوریه نیز بلافاصله با اعزام گسترده نیروهای ویژه و دو کاروان تسلیحاتی سنگین مجهز به تانک و نفربرهای زرهی مدرن به منطقه به مصاف تروریستهای چند ملیتی القاعده و ارتش آزاد رفته و موفق به بازپس گیری برج البیضاء و دفع حملات مکرر تروریستها به جبل القلعه و تل ابوعلی شده است. جنگنده بمب افکنهای سوخو ۲۴ روسی – سوری با حضور گسترده در آسمان منطقه نقش بسیار موثری در انهدام واحدهای پیاده نظام و کاروانهای نیرو و تدارکات تروریستها ایفا کرده اند. تلفات تروریستها در این عملیات بیش از ۶۰ کشته و صدها نفر زخمی بوده است.
بنابر اطلاعات میدانی، کلیه نیروهای مشارکت کننده در حملات روزهای اخیر به شمال لاذقیه از اردوگاههای ویژه اموزشی مستقر در شهرهای جنوب ترکیه وارد سوریه شده و به خطوط تماس با نیروهای دولتی این کشور منتقل شده اند. در همین رابطه یکی از فرماندهان ارتش سوریه از ایجاد اختلال گسترده رادیویی توسط واحدهای “جنگال” (جنگ الکترونیکی) ارتش ترکیه مستقر در نزدیکی مرز با استان لاذقیه در ساعات ابتدایی هجوم تروریستها به مواضع نیروهای نظامی سوریه خبر داده است.
حمله جندالاقصی و ترکستان چین به شمال سهل الغاب
همزمان با مشتعل شدن جبههها در شمال لاذقیه، صدها تروریست تکفیری از دو گروه ترکستان شرقی چین و جندالاقصی حملات گستردهای را به مواضع نیروهای ارتش سوریه در اطراف روستاهای “المنصوره و خربه الناقوس” واقع در شمال منطقه استراتژیک “سهل الغاب” انجام داده اند. حملات به هر دو هدف با انفجار نفربرهای زرهی بمبگذاری شده کنترل از راه دور توسط جندالاقصی آغاز شد که با هوشیاری رزمندگان سوری هر سه پیش از رسیدن به هدف رصد و با موشک های ضد زره کورنت منهدم شده اند.
رسانه های وابسته به تروریستها ویدئوی لحظه حرکت و انفجار نفربر بمبگذاری شده در اطراف “خربه ناقوس” را منتشر کرده اند. بنظر میرسد که حمله به منصوره و خربه الناقوسه با هدف شکستن تمرکز نیروهای نظامی سوری از خطوط نبرد در لاذقیه و ایضا حلب باشد. منطقه سهل الغاب نقطه ثقل اتصال سه استان لاذقیه (از سمت شمال شرقی)، حماه (از شمال) و ادلب (از محور غربی و جنوب غربی) است که به همین دلیل از اهمیت استراتژیک برخوردار می باشد. گروهای القاعده و ارتش آزاد از سال گذشته در یک عملیات وسیع کنترل کامل استان ادلب و بخش شمالی سهل الغاب را بدست گرفته اند.
هدف تروریستها از این حملات، سیطره بر مجموعه سیلوهای (صوامع) نزدیک روستای المنصوره در مرحله نخست ، اشغال دو روستای خربه الناقوس و حاکوره جهت دسترسی به دیواره های پادگان نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن در منطقه “جورین” بود.باز هم به عادت معهود، پیش از هجوم زمینی، دو خودروی بی ام پی و لودر زرهپوش شده حامل صدها کیلوگرم مواد منفجره به خطوط مقدم رزمندگان ارتش و بسیج مردمی سوریه در منطقه حمله کردند. استفده از حملات انتحاری با هدف وارد آوردن شوک شدید به دشمن، شکستن یکباره خطوط دفاعی، وارد آوردن حداکثر تلفات و ایجاد بی ثباتی در خطوط دفاعی آن صورت می پذیرد و تا کنون از برنده ترین سلاح های القاعده و داعش در نبرد علیه نیروهای دولتی سوریه بوده است.
با توجه به بافت جغرافیایی منطقه درگیری که دشت و تپه بوده و استقرار واحدهای توپخانه، ادوات و ضد تانک ارتش سوریه بر روی ارتفاعات نزدیک منطقه درگیری، به محض آغاز حملات مواضع تروریستها و ستون نیروهای آنها بشدت هدف گلوله باران قرار گرفت. هر دو انتحاری آنها نیز پیش از رسیدن به هدف تعیین شده به وسیله موشک های کورنت ارتش سوریه هدف قرار گرفته و منهدم گردید.
حملات تروریستها با هوشیاری رزمندگان سوری مستقر در منطقه شکست بسیار سختی خورد. رسانه های وابسته به تروریستهای جندالاقصی مملو از تصاویر و اسامی هلاک شدگان نبردها در محور شمالی سهل الغاب شده است. این در حالی است که تا ساعاتی پیش همین رسانه ها از سیطره بر صوامع (سیلوهای حبوبات و گندم) روستای المنصوره و ورود به روستای خربه الناقوس همراه با تلفات ده ها نفری (العشرات!!) نیروهای نظامی سوری خبر می دادند! بنابر تصاویر منتشر شده از سوی بخش تبلیغات جنگی ارتش سوریه تروریستها انقدر در مسیر فرار از منطقه تعجیل داشتند که علاوه بر اجساد کشته شدگان خود، دو تانک از انواع تی ۷۲ و تی ۵۵ و دو خودروی زرهی مسلح به توپ سنگین ۲۳ م.م برجای گذاشته اند.
تحولات میدانی دمشق و حاشیه دمشق
دور جدید جنگ کفتارها در اردوگاه یرموک
از اردوگاه آوارگان فلسطینینشین یرموک واقع در حاشیه جنوبی شهر دمشق پایتخت سوریه خبر می رسد که دور جدید نبردها میان داعش و القاعده آغاز شده است. ۱۴ کشته و ۲۲ زخمی نتیجه اولیه تلفات و خسارات این درگیری ها بوده است. داعش از پیشروی های نیروهای خود در محلات بخش مرکزی و جنوبی اردوگاه خبر داده است. هنوز از علت اصلی درگیری ها گزارشی منتشر نشده اما منابع بیمارستانی اردوگاه از زخمی شدن ۱۵ غیرنظامی فلسطینی در اثر اصابت گلوله های خمپاره شلیک شده توسط دو طرف خبر داده اند.
اردوگاه یرموک از ابتدای بحران در سوریه کانون حضور و فعالیتهای گروههای تروریستی تکفیری زیر مجموعه ارتش آزاد و القاعده بوده است.درگیری میان القاعده و داعش در این اردوگاه طی روزهای اخیر در حالی به وقوع پیوسته که این دو گروه سال گذشته میلادی با حمله مشترک به محلات تحت سیطره ارتش آزاد و گروه اجناد بیت المقدس (شاخه رسمی یکی از گروههای اسلامی فلسطینی) بیش از ۹۰ درصد از محلات آن را به تصرف درآورده بودند.
مشرق
دیدگاهتان را بنویسید